Sağlık

prof. Dr. Aytaç Atamer: “Kolon kanseri tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır”

45 yaş üstü herkes mutlaka kolonoskopi yaptırmalıdır.

Kolon kanserinin günümüzde en sık görülen üçüncü kanser türü olduğunu belirten uzmanlar, takip ve düzenli muayenenin önemine dikkat çekiyor. Kolon kanserinin tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, 45 yaş üstü herkesin mutlaka kolonoskopi yaptırması gerektiğini söylüyor. Atamer, “Ailesinde, özellikle birinci derece akrabalarında kolon kanseri olan kişiler, akrabalarının kolon kanserine yakalandığı yaştan 10 yıl sonra başlayarak düzenli kolonoskopi yaptırmalı” uyarısında bulundu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, kolon kanseri ve erken teşhisin önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

45 yaş üstü herkes mutlaka kolonoskopi yaptırmalıdır.

Kolon kanserinin günümüzde en sık görülen üçüncü kanser türü olduğuna dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Kolon kanseri tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır. Takip son derece önemlidir.” Düzenli denetimin değerini vurguladı.

“45 yaş üstü herkes kolonoskopi yaptırmadıysa mutlaka yaptırmalıdır.” Atamer, “Ailede özellikle birinci derece akrabalarda kolon kanseri olan kişiler varsa, akrabalarına kolon kanseri teşhisi konulduğu yaştan 10 yıl sonra başlayarak düzenli kolonoskopi yaptırılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Hastalığı yakalamak ve tedavi etmek için takip ve düzenli kolonoskopi son derece önemlidir.

Kolon kanserinin genellikle belirti vermeyen hastalıklar grubunda yer aldığına işaret eden Atamer, “Soldaki kolon kanserleri kanamayla, sağdakiler ise daha çok kansızlıkla karşımıza çıkıyor. Bu nedenle takip ve düzenli kolonoskopi hastalığın yakalanması ve tedavi edilmesi için son derece önemlidir. Bunun dışında genel sağlık kontrolünde takip yapılabiliyor ama kolonoskopi ile teşhis konulabiliyor.” söz konusu.

Diyet alışkanlıkları da bir risk faktörü olabilir.

Aytaç Atamer, kolon kanserinin sadece genetik faktörlerden kaynaklanmadığının altını çizerek, “Beslenme alışkanlıkları, özellikle sigara ve alkol tüketimi, aşırı kırmızı et ve şarküteri ürünleri tüketimi, yağlı besinlerin tüketimi, fazla kilo ve hareketsizlik rol oynuyor. kolon kanseri oluşumunda.” uyardı.

“Günümüzde çok ilerlemiş kolon kanserlerini bile çıkarmak mümkün”

Kolon kanserlerinin polip evresiyle başladığını kaydeden Atamer, “Zamanla bu polipler kanserli hale geliyor. Bu nedenle düzenli olarak kolonoskopi yaptıran hastalarda polipler incelenir. Polip varsa onu görüp çıkartmak mümkün.” söz konusu.

Belli bir seviyenin altında olması durumunda kanserli polipin özel tekniklerle kapalı ameliyatla tedavi edilebileceğini belirten Atamer, sözlerini şöyle tamamladı:

“Günümüzde çok ilerlemiş kolon kanserlerini bile yayılmadıkları sürece çıkarmak mümkün. Bunun dışında ileri evre kolon kanserlerinde kurul kararına göre önce cerrahi girişim yapılmakta, bazı durumlarda ise kemoradyoterapi sonrasında cerrahi girişim uygulanmaktadır. Kolon kanserinin yeri son derece değerlidir. Ameliyata buna göre karar verilmelidir. Ameliyatın güzelleşme sürecinde hastaların normal hayatlarına dönebilmeleri gerekir. Önemli olan erken yakalamak. Erken yakalandığında ameliyat kısa ve laparoskopiktir. Erken teşhis konulduktan sonra hastanın ameliyat sonrası güzelleşmesi ve iyileşmesi kolaydır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

dortdivan-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu